
Nepečené vánoční košíčky
Vánoce jsou obdobím nejen pokoje a lásky, ale také chutného jídla či sladkého pečiva, které zdobí náš štědrovečerní stůl. Najdou se však tací, kteří při představě pečení zrovna nejásají... Buď se potýkají s různými potravinovými intolerancemi, nebo zkrátka neumí péct. S tímto receptem však mohou hodit za hlavu všechny problémy i výmluvy! Je rychlý, jednoduchý a hlavně – trouba v něm nehraje žádnou roli. Při jeho přípravě vystačíte jen s pěti ingrediencemi a zvládne ho připravit úplný začátečník. Tak si oblečte zástěru a příprava nepečených vánočních košíčků může začít.
Co budeme potřebovat:
(na 12 klasických košíčků)
- 245 g odpeckovaných sušených datlí
- 2 ČL kakaa
- arašídové máslo s příchutí „slaný karamel“ (nebo jako sladší alternativu karamelové Salko)
- 200 g 80 % hořké čokolády
- sušené brusinky
- papírové košíčky

Postup:
Rozmixujeme si datle s kakaem, čímž nám vznikne tvrdá a lepkavá hmota. Rozložíme si košíčky na pracovní plochu a každý z nich naplníme.
TIP: Do sklenice si dáme teplou vodu. Před roztlačením datlové hmoty si vždy namočíme prsty do vody, aby se nám na ně hmota nelepila. Na dně košíčku by měla vzniknout základní asi 3 mm silná vrstva.
Na první vrstvu dáme arašídové máslo, nebo karamelové Salko.
TIP: Do sklenice si dáme teplou vodu. Před roztlačením datlové hmoty si vždy namočíme prsty do vody, aby se nám na ně hmota nelepila. Na dně košíčku by měla vzniknout základní asi 3 mm silná vrstva.
Na první vrstvu dáme arašídové máslo, nebo karamelové Salko.


Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu. Rozpuštěnou čokoládou polijeme košíčky (použijeme asi 2,5 PL na jeden košíček). Nakonec ozdobíme brusinkami.
Košíčky necháme odstát, dokud čokoláda neztuhne.
Košíčky necháme odstát, dokud čokoláda neztuhne.

