Tento vánoční stromeček nemá jehličky, ba dokonce ani větvičky. Místo toho, je plněný výbornou mozzarellou a posypaný bylinkami. Zpestřete si vánoční období a upečte pro vás a pro vaši rodinu něco nového. Vyhovíte tak i vašim chuťovým pohárkům.
S tímto receptem budete hvězdou dlouhých zimních večerů v kruhu rodiny a přátel.
Co budeme potřebovat:
1 droždí
250 ml vody
1 lžička cukru
500 g mouky
1 lžička soli
50 ml olivového oleje
1-2 balení mini mozzarelly
1 vejce
strouhaná mozzarella
čerstvá petrželka
50 g másla
1 čajová lžička bylinkové koření
A takto si náš stromek plněný sýrem vyrobíme:
Nejprve si uděláme klasické kynuté těsto jako na chléb. Já ho dělám tak, že do nádoby dám vodu a cukr, kapky a nechám to spolu pěkně rozpustit.
Pak přidáme mouku, sůl a olivový olej. Pak je třeba těsto pořádně promísit. Pokud se vám zdá, že se cestuje stále lepší, jednoduše přidejte mouku.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 32 kousků, se kterými vytvarujeme kulky. Do každé kuličky vložíme jednu mini mozzarellu. Dbejte na to, aby kulička s náplní byla pořádně uzavřena. Zabráníme tak vytečení skvělého sýra během pečení.
Pokud máme všechny kuličky naplněné, uložíme je na plech s pečícím papírem. Ukládejte je tak, aby vám vznikl vánoční stromeček tak, jako já na obrázku.
Předehřejeme si troubu a zatím necháme kuličky odpočinout. Následně je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 stupních asi 25 minut. Po uplynutí tohoto času posypeme ještě stromeček strouhanou mozzarellou a vložíme na 10 minut opět do trouby.
Mezitím si nasekáme petrželku a rozpustíme si máslo. Můžete použít obyčejně nebo bylinkové. Máslem s bylinkami potřeme stromeček jakmile ho vytáhneme z trouby. A naše famózní pochoutka je hotová.
Tip: Stromek můžete potřít i česnekem nebo jej lze připravit s různými omáčkami. Chutnat bude skvěle se vším.