cheesecake_uvodny_CZ

 

 

Cheesecake s brusinkami a vínovým želé

 

Dnes mám pro vás velmi chutný recept. Upečeme si cheesecake s čerstvými brusinkami a polevou ze svařeného vína. Protože vánoční trhy už otevřely své brány a na některých oblastech napadl i první sníh, rozhodla jsem se do základu cheesecake přidat perníkové koření a připravit polevu ze svařeného vína - a věřte mi, je to velmi chutná kombinace.

Co budeme potřebovat:

Korpus:

  • cca 150g máslových sušenek
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 60g másla

 

Náplň:

  • 1kg smetanového sýra
  • 120g másla
  • 220g zakysané smetany
  • cca 200g cukru
  • 5 vajec
  • 2 žloutky

 

Poleva a zdobení:

  • 1 balíček červeného dortového želé
  • 250ml svařeného vína
  • 75g čerstvých brusinek
  • cukr
  • větvičky rozmarýnu
cheesecake_suroviny_CZ

A takto jsem cheesecake s brusinkami připravovala

Na začátek jsem si vyhřála troubu na 160 ° C a vymastila dortovou formu, resp. dvě menší dortové formy (o průměru cca 16cm). Pak jsem si vložila máslové sušenky do sáčku a válečkem je rozdrtila na jemno. V misce jsem následně smíchala rozdrcené sušenky spolu s perníkovým kořením a rozpuštěným máslem, dokud nevzniklo těsto.

cheesecake_postup1_CZ
cheesecake_postup2_CZ

Těsto jsem rozdělila na dvě hromádky, které jsem rovnoměrně vtlačila na dno každé formy. Takto připravené formy vložíme do rozehřáté trouby asi na 15 minut a následně korpus necháme vychladnout.

 

Na přípravu náplně si smícháme smetanový sýr spolu s máslem, zakysanou smetanou a cukrem. Krém vymícháme do hladka a přimícháme k němu postupně vajíčka a žloutky.

cheesecake_postup3_CZ

Před tím, než náplň vlijeme do forem, musíme formy vystlat alobalem. Pro tento účel je nejlepší položit dva dlouhé pásy hliníkové fólie křížem přes sebe a do jejího středu umístit dortovou formu.

 

Vystlanou dortovou formu položíme do vyššího pekáče, resp. plechu, a následně formu naplníme směsí smetanového sýru.

 

cheesecake_postup4_CZ
cheesecake_postup5_CZ

Před tím, než koláček vložíme do trouby, přidáme do pekáče nebo vyššího plechu horkou vodu. Následně se cheesecake musí péct přibližně hodinu, dokud se krém i při nejjemnějším zatřesení sotva pohne.

 

Mezitím si můžeme připravit sladké brusinky. V hrnci jsem přivedla k varu cukr s trochou vody. Omyté brusinky jsem následně vykoupala v této karamelové směsi a položila na mřížku, aby vychladly. (Já jsem je pak ještě vyválela v cukru - díky tomu působí jako zamrzlé.)

 

cheesecake_postup6_CZ
cheesecake_postup7_CZ

Když je koláč upečený, necháme ho několik hodin vychladnout. Pak si připravíme želé podle pokynů na obalu - vodu však nahradíme svařeným vínem. Necháme chvilku vychladnout a nalijeme na koláč. Cheesecake vyjmeme z formy a ozdobíme brusinkami a větvičkami rozmarýnu.

 

A náš vánoční cheesecake s brusinkami je hotov.

 

cheesecake_postup8_CZ

Vyzkoušejte to!