5 tipů, na co myslet při plánování kuchyňské linky

5 tipů, na co myslet při plánování kuchyňské linky

Vytvořit si praktický a dokonalý prostor pro tvorbu domácích dobrot, to vyžaduje znát pár základních pouček a odpovědět si na několik zásadních otázek. Jaké to jsou? Sepsali jsme pro vás pár tipů, které vám usnadní plánování vašeho nového kulinářského království. INspirujte se!
Velkým trendem současnosti je důraz na INdividualismus při zařizování bydlení a přizpůsobování zařizovacích prvků lidem, kteří v dané domácnosti bydlí. Platí to pro každou místnost v bytě a pro kuchyni dvojnásob – nechte si ji v maximální možné míře navrhnout a sestavit podle svých INdividuálních preferencí a požadavků. Možná se ptáte, na co vše je dobré myslet při jejím plánování:
Kromě představy o vzhledu své vysněné kuchyně je nezbytné, abyste brali ohled na několik dalších faktorů. Při tvorbě nové kuchyňské linky je důležité zodpovědět si následující otázky:
  • Kolik lidí v domácnosti vaří?
  • Pro kolik lidí se v domácnosti vaří?
  • Kolik času v kuchyni strávíte?
  • Jaká jídla jste zvyklí doma připravovat?
  • Kolik kuchyňského vybavení a potravin plánujete v lince skladovat?
Po odpovědích, které je ideální si napsat na papír, přeneste svou pozornost na konkrétní prostor, se kterým budete pracovat. Je to klasický obdélník? Nebo čtverec, či jiný atypický tvar? Stejné dilema nastává i při vaší výšce postavy. Základní hloubka a výška kuchyňské linky je 60 x 90 cm. Vy si je však rozhodně přizpůsobte tak, abyste nepotřebovali stoličku pod nohy, nebo naopak, abyste se při práci nehrbili.
Po odpovědích, které je ideální si napsat na papír, přeneste svou pozornost na konkrétní prostor, se kterým budete pracovat. Je to klasický obdélník? Nebo čtverec, či jiný atypický tvar? Stejné dilema nastává i při vaší výšce postavy. Základní hloubka a výška kuchyňské linky je 60 x 90 cm. Vy si je však rozhodně přizpůsobte tak, abyste nepotřebovali stoličku pod nohy, nebo naopak, abyste se při práci nehrbili.
Hloubka a výška kuchyňské linky
Když vhodně skloubíte ergonomii, možnosti kuchyňského prostoru a své představy, najdete zlatou střední cestu, která vám usnadní práci a pohyb ve vašem kuchyňském světě. Co tím máme na mysli? Zkuste do svých preferencí, zakomponovat následující tipy.

1.Ergonomický trojúhelník

Zařizovací prvky, které používáte každý den, jako jsou chladnička, dřez či varná deska, se umísťují logicky podle toho, v jakém pořadí je využíváte – zóna skladování by měla plynule navazovat na zónu mytí a ta přecházet v zónu přípravy jídel. Situují se proto do tvaru pomyslného trojúhelníku. Platí to pro všechny typy kuchyní, ať už je ve tvaru L, U, lineární nebo se samostatným ostrůvkem.
Kuchyňský trojúhelník

2.Praktické uspořádání

Pokud to dispozice prostoru dovoluje, v blízkosti dřezu by se měla nacházet myčka na nádobí a odpadkové koše, které se proto obvykle orientují do skříňky přímo pod dřez.
Odpadkové koše v kuchyni
Praktické rozložení
V současných kuchyních se varná deska někdy vkládá do kuchyňského korpusu samostatně bez trouby. A sice v případech, kdy trouba sousedí s mikrovlnkou nebo vestavným kávovarem (pod sebou nebo vedle sebe) – umisťují se obvykle výš, konkrétně do oblasti mezi pracovní plochou a výškou očí. Výběr dalších kuchyňských spotřebičů zvažte dle vlastní potřeby. A nezapomeňte! O jejich umístění je třeba přemýšlet již při samotném plánování kuchyně.
Přeskočit úsek

Digestoř

Siemens
32 999,‒ Kč
vč. DPH
K dispozici pouze na prodejně
Digestoř Siemens LR97CAQ50 - barvy stříbra, Moderní (90/30/50cm) - Siemens
A
Místo k práci

3.Místo na práci

Mezi jednotlivými zařizovacími prvky počítejte s dostatečnou pracovní plochou pro manipulaci s jídlem, odkládání věcí a všechny další potřebné aktivity. Ta nejširší by se měla nacházet právě mezi dřezem a varnou deskou – ideálně v délce 90 cm.

4.Ostrůvek vs. linka

Pokud máte v kuchyni ostrůvek, myslete na to, abyste dodrželi dostatečný odstup od kuchyňské linky. Zásadní je, abyste mohli bez problémů otevírat dvířka a ta si vzájemně nepřekážela. Rovněž i vy potřebujete značný prostor při přípravě jídla, a pokud máte náhodou nějakého pomocníka, těch předepsaných 110–120 cm určitě uvítáte.
Místo k práci kuchyňský ostrov

5. Pořádek

Říká se, že místa pro odkládání věcí není nikdy dost. Další poučkou je, že je třeba efektivně využít prostor a mít hned všechno po ruce. K tomu vám dobře poslouží zásuvky, se kterými se snadno manipuluje a které umožní mít snadno dostupné i prvky uložené zcela vzadu. Neodmyslitelnou součástí každé kuchyně, obzvláště, pokud nemáte samostatnou spíž, je potravinová skříň.
Výsuvná kuchyňská skříňka
Kuchyňské výsuvné skříňky
A co by v těchto úložných prostorách jednoznačně nemělo chybět? Přece šikovní pomocníci, kteří vám usnadní organizaci kuchyně a vnesou do ní přehled a řád!
Přeskočit úsek
1 363,‒ Kč*
899,‒ Kč
vč. DPH
K dispozici pouze na prodejně
CHLEBNÍK BRENDA - průhledné/přírodní barvy, dřevo/plast (30/16,5/39cm) - MömaxCHLEBNÍK BRENDA - průhledné/přírodní barvy, dřevo/plast (30/16,5/39cm) - Mömax
379,‒ Kč*
249,‒ Kč
vč. DPH
plus
Máslenka Lore - bílá/černá, Moderní, kov (17/12,5/5cm) - Zandiara
S námi najdete praktická, funkční, ale i esteticky vyladěná řešení pro každý prvek v domácnosti. Neváhejte a navštivte nás na kterékoli z našich prodejen, které jsou zdrojem nekonečné INspirace i profesionálních rad – neváhejte a zarezervujte si svůj termín u našich odborníků. Mnoho dalších zajímavých informací a tipů jsme pro vás připravili také na našem blogu nebo sociálních sítích Facebook a Instagram.
Autor článku: Marianka