
Přeskočit úsek



Originální velikonoční recepty
Velikonoční svátky jsou nejen o krásné výzdobě, ale zejména o rodině, která může být spolu. Vsadíme se, že i vy se chcete blýsknout jako hostitel a potěšit své nejbližší různými dobrotami. I proto jsme vám ve spolupráci se Šuhajíkmi připravili 4 zajímavé velikonoční recepty. Upozorňujeme vás, že už jen při samotném čtení vám budou téct sliny.

1. Slaná "Socci" dort
Nedejte se splést slovem dort v názvu receptu. Podstatou tohoto velikonočního receptu jsou placky z cizrnové mouky. Navíc je tu obrovský prostor pro vaši fantazii a oblíbenou chuť, protože vy si ji můžete naplnit tak, jak vám nejvíce chutná. I když se to zdá složité, opak je pravdou. Pro přípravu tohoto receptu si vyhraďte zhruba 30 minut.
Socci placky (4 porce)
• 230g cizrnové mouky
• 370 ml vody
• 5 polévkových lžic olivového oleje
• sůl
• oblíbené bylinky, cibule, semínka
Z uvedených ingrediencí mixérem nebo metličkou vymícháme těsto, které by mělo být o něco hustší než je palačinkové těsto. Socci připravíme na pánvi na dostatečném množství oleje. Z každé strany se opéká zhruba minutu a půl.
• 370 ml vody
• 5 polévkových lžic olivového oleje
• sůl
• oblíbené bylinky, cibule, semínka
Z uvedených ingrediencí mixérem nebo metličkou vymícháme těsto, které by mělo být o něco hustší než je palačinkové těsto. Socci připravíme na pánvi na dostatečném množství oleje. Z každé strany se opéká zhruba minutu a půl.
Veganská bryndza:
• 2 bílé tofu (180 g)
• 100 ml rostlinného mléka
• 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
• 1 čajová lžička soli
• 1 polévková lžíce jablečného octa
Všechny ingredience spolu vymixujeme. Pokud máte rádi příchuť uzené brynzy, nahraďte jedno bílé tofu uzeným.
• 100 ml rostlinného mléka
• 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
• 1 čajová lžička soli
• 1 polévková lžíce jablečného octa
Všechny ingredience spolu vymixujeme. Pokud máte rádi příchuť uzené brynzy, nahraďte jedno bílé tofu uzeným.
Cizrnová pomazánka:
• 250 g uvařené cizrny (může být i zavařovaná)
• 1 upečenou nebo kompotovanou řepu
• 1 polévková lžícesezamové pasty tahini
• 1 polévková lžícejablečného octa
• 1 lžičku citrónové šťávy
• 1 malý stroužek česneku
• sůl, voda
V hluboké a užší nádobě rozmixujeme do hladka cizrnu, upečenou řepu, tahini, jablečný ocet, citrónovou šťávu, stroužek česneku, a přidáme sůl podle chuti. Následně přidáme čistou vodu dle požadované konzistence.
• 1 upečenou nebo kompotovanou řepu
• 1 polévková lžícesezamové pasty tahini
• 1 polévková lžícejablečného octa
• 1 lžičku citrónové šťávy
• 1 malý stroužek česneku
• sůl, voda
V hluboké a užší nádobě rozmixujeme do hladka cizrnu, upečenou řepu, tahini, jablečný ocet, citrónovou šťávu, stroužek česneku, a přidáme sůl podle chuti. Následně přidáme čistou vodu dle požadované konzistence.
Příprava dortu:
Na začátek si připravíme Socci placky a všechny přísady, kterými budeme dort plnit. Žampiony nakrájíme na plátky a 5 minut orestujeme na oleji nebo másle. Omyjeme salát, natrháme ho na menší kousky a můžeme se pustit do hravého plnění dortu. Spodní část každé další placky potíráme tenkou vrstvou veganské brynzy, aby se nám dort při krájení nerozpadával a pěkně držel pohromadě.
My jsme dort poskládali z více pater. První se skládá z veganské brynzy a salátu. Druhé patro obsahuje orestované žampiony. Následující patro se skládá z řepného humusu a natrhané rukoly. Čtvrté patro obsahuje opět brynzu se salátem, potom opět orestované žampiony a na závěr jde znovu brynza se salátem a čerstvou zeleninou na ozdobu.
My jsme dort poskládali z více pater. První se skládá z veganské brynzy a salátu. Druhé patro obsahuje orestované žampiony. Následující patro se skládá z řepného humusu a natrhané rukoly. Čtvrté patro obsahuje opět brynzu se salátem, potom opět orestované žampiony a na závěr jde znovu brynza se salátem a čerstvou zeleninou na ozdobu.

2. Sendvič s uzeným karé a červenou řepou
Na uzené karé potřebujeme:
• 600 g vepřového karé
• 1 PL červené papriky
• 1 PL celý koriandr
• ½ lžičky mletého pepře
• ½ lžičky mletého kmínu
• 1/3 lžičky mletého chilli
• 1/3 lžičky sušeného česneku
• 1 lžičku cukru
• sůl, voda
• 1 PL červené papriky
• 1 PL celý koriandr
• ½ lžičky mletého pepře
• ½ lžičky mletého kmínu
• 1/3 lžičky mletého chilli
• 1/3 lžičky sušeného česneku
• 1 lžičku cukru
• sůl, voda
Řepná relish:
• 200 g vařené červené řepy (celé)
• 1 PL zakysané smetany
• 1 PL majonézy
• Aceto balsamico na dochucení
• sůl
• pepř
• 1 PL zakysané smetany
• 1 PL majonézy
• Aceto balsamico na dochucení
• sůl
• pepř
Nakládaná zelenina:
• ředkvička
• červená cibule
Nálev:
• 0,5 l vody
• 0,25 l octa
• 4 PL cukru
• 1 PL soli
• 1 stroužek česneku
• ½ lžičky černého celého pepře
• ½ lžičky nového koření
• ½ lžičky bobkového listu
• ½ lžičky hořčičného semínka
• ½ ČL semínka koriandru
• červená cibule
Nálev:
• 0,5 l vody
• 0,25 l octa
• 4 PL cukru
• 1 PL soli
• 1 stroužek česneku
• ½ lžičky černého celého pepře
• ½ lžičky nového koření
• ½ lžičky bobkového listu
• ½ lžičky hořčičného semínka
• ½ ČL semínka koriandru
Ještě budeme potřebovat:
• chléb
• špenát
• olivový olej
• špenát
• olivový olej
Postup:
Vepřové kotlety očistíme a naložíme do solanky. Solanku připravíme tak, že do čisté studené vody vmícháme sůl (50g soli na litr vody). Maso ponoříme do solanky a necháme v ledničce 24 hodin. Následně maso vyjmeme a důkladně omyjeme pod studenou vodu.
Z koření, cukru a špetky soli vymícháme směs, ve které obalíme osušené karé. Karé stáhneme do fólie na "salónku", aby si drželo tvar. Zavakuujeme a vaříme sous-vide 3 hodiny při 65 stupních. Zřejmě ne každý má doma sous-vide přístroj, proto máme pro vás skvělou radu. Dá se to bezproblémově zvládnout i v troubě. Do hlubokého plechu dáme do 2/3 vodu a do ní vložíme maso. Takto to vložíme do trouby, kterou nastavíme na 70 stupňů a vaříme 3 hodiny. Po uvaření maso rychle zchladíme ve vodě. Před podáváním karé zaudíme. My jsme udili v keramickém grilu, ale můžete i v udírně nebo udící pistolí. Hotové maso nakrájíme na tenké plátky.
Červenou řepu překrojíme na menší kousky a spolu se smetanou dáme do mixéru. Rozmixujeme na malé kousky tak, aby bylo cítit texturu červené řepy. Ochutíme solí, pepřem a balsamico.
Na nakládanou zeleninu si připravíme nálev. Všechny suroviny dáme do jednoho hrnce a povaříme 5 minut. Cibuli a ředkvičku nakrájíme na měsíčky, vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme horkým nálevem. Po vychladnutí dáme do lednice a necháme odpočívat po dobu 24 hodin. Garantujeme vám, že tuto zeleninu si zamilujete.
A už se blížíme k závěru ... Chléb jemně potřeme olivovým olejem a opečeme. Na chléb natřeme červenou řepu a uložíme pár listů špenátu.
Následně na to položíme tenké plátky masa, kterým vůbec nešetříme. K tomu podáme naši nakládanou zeleninku. Výsledek stojí rozhodně za to a vy si budete olizovat prsty.
Z koření, cukru a špetky soli vymícháme směs, ve které obalíme osušené karé. Karé stáhneme do fólie na "salónku", aby si drželo tvar. Zavakuujeme a vaříme sous-vide 3 hodiny při 65 stupních. Zřejmě ne každý má doma sous-vide přístroj, proto máme pro vás skvělou radu. Dá se to bezproblémově zvládnout i v troubě. Do hlubokého plechu dáme do 2/3 vodu a do ní vložíme maso. Takto to vložíme do trouby, kterou nastavíme na 70 stupňů a vaříme 3 hodiny. Po uvaření maso rychle zchladíme ve vodě. Před podáváním karé zaudíme. My jsme udili v keramickém grilu, ale můžete i v udírně nebo udící pistolí. Hotové maso nakrájíme na tenké plátky.
Červenou řepu překrojíme na menší kousky a spolu se smetanou dáme do mixéru. Rozmixujeme na malé kousky tak, aby bylo cítit texturu červené řepy. Ochutíme solí, pepřem a balsamico.
Na nakládanou zeleninu si připravíme nálev. Všechny suroviny dáme do jednoho hrnce a povaříme 5 minut. Cibuli a ředkvičku nakrájíme na měsíčky, vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme horkým nálevem. Po vychladnutí dáme do lednice a necháme odpočívat po dobu 24 hodin. Garantujeme vám, že tuto zeleninu si zamilujete.
A už se blížíme k závěru ... Chléb jemně potřeme olivovým olejem a opečeme. Na chléb natřeme červenou řepu a uložíme pár listů špenátu.
Následně na to položíme tenké plátky masa, kterým vůbec nešetříme. K tomu podáme naši nakládanou zeleninku. Výsledek stojí rozhodně za to a vy si budete olizovat prsty.
3. Polévka z medvědího česneku a pošírovaná vajíčkem
Potřebujeme:
• 50 g šalotky
• 100 g rozpuštěného másla
• 200 g cukety
• 300 g brambor
• 700 ml mléka
• 200 ml 33% smetany
• 100 g medvědího česneku
• sůl
• bílé koření
• muškátový ořech
• čerstvý kopr
• chléb (klidně i starší)
• 4 vejce
• ocet
• 100 g rozpuštěného másla
• 200 g cukety
• 300 g brambor
• 700 ml mléka
• 200 ml 33% smetany
• 100 g medvědího česneku
• sůl
• bílé koření
• muškátový ořech
• čerstvý kopr
• chléb (klidně i starší)
• 4 vejce
• ocet
Postup:
Šalotku si nakrájíme a orestujeme na rozpuštěném másle. Přidáme nakrájenou cuketu a brambory, které se šalotkou krátce orestujeme.
Zalijeme mlékem a vaříme přibližně 15 minut, dokud nebudou brambory úplně měkké. Ke konci přidáme medvědí česnek a smetanu na zjemnění. Následně vše rozmixujeme a dochutíme podle chuti.
Na troše másla opečeme kousky chleba a přidáme k němu nasekaný kopr. Následně v octové vodě připravíme pošírované vajíčka.
Zalijeme mlékem a vaříme přibližně 15 minut, dokud nebudou brambory úplně měkké. Ke konci přidáme medvědí česnek a smetanu na zjemnění. Následně vše rozmixujeme a dochutíme podle chuti.
Na troše másla opečeme kousky chleba a přidáme k němu nasekaný kopr. Následně v octové vodě připravíme pošírované vajíčka.

4. Flank steak, s mladými žampiony a klíčky, foccacia
Potřebujeme:
• 800 g flank steaku
• 500 g žampionů
• 50 g mungo klíčků
• 20 g medvědího česneku
• 50 g jarní cibulky
• 0,05 l bílého vína
• 150 g másla
• 2 stroužky česneku
• olivový olej
• sůl
• pepř
• feta sýr
• foccacia
• mikrobylinky
• špenátový olej
• 500 g žampionů
• 50 g mungo klíčků
• 20 g medvědího česneku
• 50 g jarní cibulky
• 0,05 l bílého vína
• 150 g másla
• 2 stroužky česneku
• olivový olej
• sůl
• pepř
• feta sýr
• foccacia
• mikrobylinky
• špenátový olej
Postup:
Na začátek si připravíme olejový wellness na steak. Olej zahřejeme na pokojovou teplotu a vmasírujeme do masa. Na rozpálené pánvi opečeme steak přibližně 2,5 minuty z každé strany. Přidáme máslo, česnek, sůl a pepř. Steak přeléváme máslem (pokud se doma najdou čerstvé bylinky můžeme je přihodit k steaku na pánev). Masíčko s česnekem a máslem zabalíme do alobalu a necháme odpočívat cca 10 min.
V pánvi rozpustíme máslo, přidáme rozpůlené žampiony. Orestujeme, zalijeme vínem, osolíme, opepříme, přihodíme klíčky, jarní cibulku a medvědí česnek nasekaný na tenké 2 - 3 mm proužky.
Na konec zjemníme studeným máslem. Foccacia si opečeme na grilu nebo suché pánvi. Podle chuti můžeme potřít česnekem.
Při servírování použijeme rozdrobený feta sýr a čerstvé mikrobylinky jako řeřicha, rukola, brokolice nebo ředkvička. Mikrobylinky jsou plné antioxidantů, vitamínů, minerálů a živin. Na jaro představují ideální způsob na dodání potřebných vitamínů a posílení imunity. Díky tomu vám tento recept nebude pouze výborně chutnat, ale zároveň dopřejete svému tělu dávku vitamínů.
Množství pozitivní nálady při přípravě velikonočních receptů a dobrou chuť vám přejí Šuhajíci a celý kolektiv Möbelix!
V pánvi rozpustíme máslo, přidáme rozpůlené žampiony. Orestujeme, zalijeme vínem, osolíme, opepříme, přihodíme klíčky, jarní cibulku a medvědí česnek nasekaný na tenké 2 - 3 mm proužky.
Na konec zjemníme studeným máslem. Foccacia si opečeme na grilu nebo suché pánvi. Podle chuti můžeme potřít česnekem.
Při servírování použijeme rozdrobený feta sýr a čerstvé mikrobylinky jako řeřicha, rukola, brokolice nebo ředkvička. Mikrobylinky jsou plné antioxidantů, vitamínů, minerálů a živin. Na jaro představují ideální způsob na dodání potřebných vitamínů a posílení imunity. Díky tomu vám tento recept nebude pouze výborně chutnat, ale zároveň dopřejete svému tělu dávku vitamínů.
Množství pozitivní nálady při přípravě velikonočních receptů a dobrou chuť vám přejí Šuhajíci a celý kolektiv Möbelix!