originalni-velikonocni-recepty_cont_CZ-img

 

 

Originální velikonoční recepty

 

Velikonoční svátky jsou nejen o krásné výzdobě, ale zejména o rodině, která může být spolu. Vsadíme se, že i vy se chcete blýsknout jako hostitel a potěšit své nejbližší různými dobrotami. I proto jsme vám ve spolupráci se Šuhajíkmi připravili 4 zajímavé velikonoční recepty. Upozorňujeme vás, že už jen při samotném čtení vám budou téct sliny.

originalni-velikonocni-recepty_cont_CZ-teaser3-img

1. Velikonoční recept: Slaná "Socci" dort

Nedejte se splést slovem dort v názvu receptu. Podstatou tohoto velikonočního receptu jsou placky z cizrnové mouky. Navíc je tu obrovský prostor pro vaši fantazii a oblíbenou chuť, protože vy si ji můžete naplnit tak, jak vám nejvíce chutná. I když se to zdá složité, opak je pravdou. Pro přípravu tohoto receptu si vyhraďte zhruba 30 minut.

 

Recept na Socci placky (4 porce)

• 230g cizrnové mouky

• 370 ml vody

• 5 polévkových lžic olivového oleje

• sůl

• oblíbené bylinky, cibule, semínka

 

Z uvedených ingrediencí mixérem nebo metličkou vymícháme těsto, které by mělo být o něco hustší než je palačinkové těsto. Socci připravíme na pánvi na dostatečném množství oleje. Z každé strany se opéká zhruba minutu a půl.

 

Recept na veganskou brynzu:

• 2 bílé tofu (180 g)

• 100 ml rostlinného mléka

• 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí

• 1 čajová lžička soli

• 1 polévková lžíce jablečného octa

 

Všechny ingredience spolu vymixujeme. Pokud máte rádi příchuť uzené brynzy, nahraďte jedno bílé tofu uzeným.

 

Recept na Cizrnovou pomazánku:

• 250g uvařené cizrny (může být i zavařovaná)

• 1 upečenou nebo kompotovanou řepu

• 1 polévková lžícesezamové pasty tahini

• 1 polévková lžícejablečného octa

• 1 lžičku citrónové šťávy

• 1 malý stroužek česneku

• sůl, voda

 

V hluboké a užší nádobě rozmixujeme do hladka cizrnu, upečenou řepu, tahini, jablečný ocet, citrónovou šťávu, stroužek česneku, a přidáme sůl podle chuti. Následně přidáme čistou vodu dle požadované konzistence.

 

Příprava dortu

 

Na začátek si připravíme Socci placky a všechny přísady, kterými budeme dort plnit. Žampiony nakrájíme na plátky a 5 minut orestujeme na oleji nebo másle. Omyjeme salát, natrháme ho na menší kousky a můžeme se pustit do hravého plnění dortu. Spodní část každé další placky potíráme tenkou vrstvou veganské brynzy, aby se nám dort při krájení nerozpadával a pěkně držel pohromadě.

 

My jsme dort poskládali z více pater. První se skládá z veganské brynzy a salátu. Druhé patro obsahuje orestované žampiony. Následující patro se skládá z řepného humusu a natrhané rukoly. Čtvrté patro obsahuje opět brynzu se salátem, potom opět orestované žampiony a na závěr jde znovu brynza se salátem a čerstvou zeleninou na ozdobu.

originalni-velikonocni-recepty_cont_CZ-teaser5-img

2. Velikonoční recept: Sendvič s uzeným karé a červenou řepou

Na uzené karé potřebujeme:

• 600g vepřového karé

• 1 PL červené papriky

• 1 PL celý koriandr

• ½ lžičky mletého pepře

• ½ lžičky mletého kmínu

• 1/3 lžičky mletého chilli

• 1/3 lžičky sušeného česneku

• 1 lžičku cukru

• Sůl, voda

 

Řepná Relish:

• 200 g vařené červené řepy (celé)

• 1 PL zakysané smetany

• 1 PL majonézy

• Aceto balsamico na dochucení

• sůl

• pepř

 

Nakládaná zelenina:

• ředkvička

• červená cibule

 

Nálev:

• 0,5 l vody

• 0,25 l octa

• 4 PL cukru

• 1 PL soli

• 1 stroužek česneku

• ½ lžičky černého celého pepře

• ½ lžičky nového koření

• ½ lžičky bobkového listu

• ½ lžičky hořčičného semínka

• ½ ČL semínka koriandru

 

Ještě budeme potřebovat:

• chléb

• špenát

• olivový olej

 

Postup

 

Vepřové kotlety očistíme a naložíme do solanky. Solanku připravíme tak, že do čisté studené vody vmícháme sůl (50g soli na litr vody). Maso ponoříme do solanky a necháme v ledničce 24 hodin. Následně maso vyjmeme a důkladně omyjeme pod studenou vodu.

 

Z koření, cukru a špetky soli vymícháme směs, ve které obalíme osušené karé. Karé stáhneme do fólie na "salónku", aby si drželo tvar. Zavakuujeme a vaříme sous-vide 3 hodiny při 65 stupních. Zřejmě ne každý má doma sous-vide přístroj, proto máme pro vás skvělou radu. Dá se to bezproblémově zvládnout i v troubě. Do hlubokého plechu dáme do 2/3 vodu a do ní vložíme maso. Takto to vložíme do trouby, kterou nastavíme na 70 stupňů a vaříme 3 hodiny. Po uvaření maso rychle zchladíme ve vodě. Před podáváním karé zaudíme. My jsme udili v keramickém grilu, ale můžete i v udírně nebo udící pistolí. Hotové maso nakrájíme na tenké plátky.

 

Červenou řepu překrojíme na menší kousky a spolu se smetanou dáme do mixéru. Rozmixujeme na malé kousky tak, aby bylo cítit texturu červené řepy. Ochutíme solí, pepřem a balsamico.

 

Na nakládanou zeleninu si připravíme nálev. Všechny suroviny dáme do jednoho hrnce a povaříme 5 minut. Cibuli a ředkvičku nakrájíme na měsíčky, vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme horkým nálevem. Po vychladnutí dáme do lednice a necháme odpočívat po dobu 24 hodin. Garantujeme vám, že tuto zeleninu si zamilujete.

 

A už se blížíme k závěru ... Chléb jemně potřeme olivovým olejem a opečeme. Na chléb natřeme červenou řepu a uložíme pár listů špenátu.

 

Následně na to položíme tenké plátky masa, kterým vůbec nešetříme. K tomu podáme naši nakládanou zeleninku. Výsledek stojí rozhodně za to a vy si budete olizovat prsty.

originalni-velikonocni-recepty_cont_CZ-teaser7-img

3. Velikonoční recept: Polévka z medvědího česneku a pošírovaná vajíčkem

• 50g šalotky

• 100g rozpuštěného másla

• 200g cukety

• 300g brambor

• 700ml mléka

• 200ml 33% smetany

• 100g medvědího česneku

• sůl

• bílé koření

• muškátový ořech

• čerstvý kopr

• chléb (klidně i starší)

• 4 vejce

• ocet

 

Postup

 

Šalotku si nakrájíme a orestujeme na rozpuštěném másle. Přidáme nakrájenou cuketu a brambory, které se šalotkou krátce orestujeme.

 

Zalijeme mlékem a vaříme přibližně 15 minut, dokud nebudou brambory úplně měkké. Ke konci přidáme medvědí česnek a smetanu na zjemnění. Následně vše rozmixujeme a dochutíme podle chuti.

 

Na troše másla opečeme kousky chleba a přidáme k němu nasekaný kopr. Následně v octové vodě připravíme pošírované vajíčka.

originalni-velikonocni-recepty_cont_CZ-teaser9-img

4. Velikonoční recept: Flank steak, s mladými žampiony a klíčky, Foccacia

• 800g Flank steaku

• 500g žampionů

• 50g mungo klíčků

• 20g medvědího česneku

• 50g jarní cibulky

• 0,05 l bílého vína

• 150g másla

• 2 stroužky česneku

• olivový olej

• sůl

• pepř

• feta sýr

• Foccacia

• mikrobylinky

• špenátový olej

 

Postup

 

Na začátek si připravíme olejový wellness na steak. Olej zahřejeme na pokojovou teplotu a vmasírujeme do masa. Na rozpálené pánvi opečeme steak přibližně 2,5 minuty z každé strany. Přidáme máslo, česnek, sůl a pepř. Steak přeléváme máslem (pokud se doma najdou čerstvé bylinky můžeme je přihodit k steaku na pánev). Masíčko s česnekem a máslem zabalíme do alobalu a necháme odpočívat cca 10 min.

 

V pánvi rozpustíme máslo, přidáme rozpůlené žampiony. Orestujeme, zalijeme vínem, osolíme, opepříme, přihodíme klíčky, jarní cibulku a medvědí česnek nasekaný na tenké 2 - 3 mm proužky.

 

Na konec zjemníme studeným máslem. Foccacia si opečeme na grilu nebo suché pánvi. Podle chuti můžeme potřít česnekem.

 

Při servírování použijeme rozdrobený feta sýr a čerstvé mikrobylinky jako řeřicha, rukola, brokolice nebo ředkvička. Mikrobylinky jsou plné antioxidantů, vitamínů, minerálů a živin. Na jaro představují ideální způsob na dodání potřebných vitamínů a posílení imunity. Díky tomu vám tento recept nebude pouze výborně chutnat, ale zároveň dopřejete svému tělu dávku vitamínů.

 

Množství pozitivní nálady při přípravě velikonočních receptů a dobrou chuť vám přejí Šuhajíci a celý kolektiv Möbelix!