jedlé rostliny plné vitamínů

Jedlé rostliny z přírody

Sbírat houby v lese je běžná záležitost, pro mnohé z nás oblíbený koníček. Stejně tak sbíráme chutné lesní plody, jako jsou borůvky nebo ostružiny, které využíváme při letním pečení. Víte však o tom, že se dají jíst také různé bylinky, listy, a dokonce i květy, které najdete jen tak na kraji lesní či polní cesty, případně vám rostou doma na zahradě mezi plevelem? Sezona hub a lesních bobulí je ještě daleko, ale jaro s sebou přináší řadu přírodních pochoutek, které mají spoustu vitaminů a často rostou jen krůček od vás. Které to jsou? Pojďme se na ně podívat.

Pampeliška neboli smetánka lékařská

Pro někoho to bude možná překvapení, ale rozhodně nic nového pro ty, kteří se zajímají o zdravou výživu a doplňky stravy přímo z přírody. Čaj z této léčivé rostliny určitě znáte, ale věděli jste, že můžete jíst i její listy a květy? Pampeliškové listy jsou trochu nahořklé, ale když v salátu nakombinujete ty správné chutě, pár jich rozhodně neuškodí. Květy můžete také přidat do salátu, ale svoje místo si najdou i jako jedlá okrasa vašich dezertů.
salát z pampelišky, jedlé rostliny

Medvědí česnek

To je momentálně hit! Jde o jednu z nejčastěji sbíraných jarních rostlin. Vůni medvědího česneku lze cítit až na desítky metrů, takže stačí jen jít rovnou za nosem a po návratu z procházky si hned dopřát jeho výraznou a lahodnou chuť. Jedí se zelené listy, mnozí neodolají a dají si je přímo na chleba s máslem, anebo je přimíchají do salátu, případně použijí jako základ jídla. Pro ty, kteří mají dost času a chtěli by si tuto „jarní příchuť“ dopřát během celého roku, máme jeden tip: zkuste si z medvědího česneku připravit chutné pesto! Ale pospěšte si, medvědí česnek se sbírá během března a dubna, než začne kvést. Pak listy ztrácejí svou sílu...
medvědí česnek na máslovém chlebu, jedlé rostliny

Šťovík kyselý

Tuhle oblíbenou pochoutku možná znáte pod jiným názvem – šťavel. Především lidé z venkova už asi vědí, že je řeč o rostlině, z níž se jedí listy. A jak napovídá název, jsou kyselé. Takže jak s nimi naložit? Jejich svěží chuť obohatí jarní salát, ale dají se ukusovat i samotné, případně je můžete nakrájet na drobné kousky a smíchat s trochou cukru či medu – a máte nenáročný dezert. Díky této rostlině si mohou přirozenou kyselou chuť užít i lidé, kteří mají alergii na citrusové plody. A to je výrazný benefit!
šťovík kyselý, jedlé rostliny

Kopřiva lékařská

Určitě jste se jako malí při hře venku spálili o kopřivu a tato bolestivá zkušenost vám velí, abyste se této rostlině zdaleka vyhnuli. Ale vyhnout se tak i jejím příznivým vlivům na organismus by byla škoda. Kopřivový čaj pro vás určitě není žádná novinka. A ten přece nepálí! To proto, že rostlina předtím prošla procesem sušení a tepelnou úpravou. Štiplavosti čerstvých listů se můžete zbavit tak, že je rozválíte a znovu propláchnete. Potom si můžete kopřivu bez obav přidat do salátu nebo ji smíchat s medem a vyrobit si tak silnou „tinkturu“, která vám uleví například při škrábání v krku. Kopřivy se sbírají mladé, převážně na jaře, to mají nejmenší obsah dusíku a nejvyšší množství minerálů a vitaminů. A ještě jedna užitečná rada na závěr: při sběru na sobě mějte dlouhé nohavice a použijte rukavice!
kopřiva lékařská, léčiva a zároveň jídla rostlina

Sedmikráska

Jeden z prvních jarních květů a zároveň skvělý doplněk jídelníčku. Rozhodně se nebojte tento něžný bílý kvítek přidat do jarního salátu, či dokonce použít jako jedlou ozdobu svých moučníků. Jedlé jsou jak květy, tak lístky, chuť je mírně kořenitá. Odvážíte se?
moučník zdobený sedmikráskami, jedlé rostliny

Čekanka obecná

Tato rostlina s jasně modrými květy umí posloužit po celý rok – je jedlá od kořenů až po květy. Mladé listy můžete jíst jen tak, nebo si je uvařit. Kořen se konzumuje po tepelné úpravě a na květech si můžete pochutnat jako na dezertu. Jejich barva se bude krásně vyjímat také na koláčích a dortech. Z čekanky se navíc vyrábí bezkofeinová alternativa kávy, kterou jistě mnozí z vás znají. Když tedy uvidíte u cesty čekanku, neváhejte a natrhejte si ji s sebou domů!
čaj nebo káva z čekanky obecné, jedlé rostliny