Tortilly s dýňovými plackami

 

 

Tortilly s dýňovými plackami, které vás nakopnou

 

 

Nezáleží na tom, jaký je den, měsíc či roční období, měli bychom svému tělu dopřát pořádný detox. Ten slouží k tomu, aby se naše tělo zbavilo "nečistot". Nespornou výhodou detoxu je odlehčení trávicího traktu, úprava váhy a psychická očista. Množství lidí se po vyzkoušení detoxu shoduje v tom, že se následně cítili být mnohem více fit. Samozřejmě to platí pouze v případě, že vás netrápí žádné zdravotní potíže.

 

Na internetu můžeme najít bezpočet nápadů a rad na to, jak začít detox a čeho se držet. V první řadě bychom ale rádi řekli, že detox neznamená držet hladovku. Detox může být spojen i se zdravým jídlem bohatým na dostatek živin. I proto jsme v případě detoxu vsadili na osvědčené recepty od kuchařky Barbory Drahovskej.

Dýňové placky

Na přibližně 20 kusů placek potřebujeme:

 

  • 700 g upečené hokaido dýně
  • 400 g uvařené Quinoy
  • 100 g mletých mandlí
  • 250 g uvařené / zavařené cizrny
  • 70 g ovesných vloček / pro bezlepkovou verzi bezlepkových
  • 2 PL světlé miso pasty
  • 1 hrst čerstvě nasekané petrželky
  • ½ lžičky mleté ​​kurkumy
  • ½ ČL mletej kurkumy
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na smažení

Dýni, quinou, cizrnu a ovesné vločky rozmixujte tyčovým mixérem tak, aby z každé suroviny zůstaly zachovány kousky. Jednoduše řečeno, nemá z toho vzniknout vymixovaná kaše. Alespoň 1/3 směsi by měla zůstat zachována. Nyní přidejte všechny ostatní ingredience a rukama vymíchejte směs. Nechte ideálně hodinu odpočívat v lednici, aby se všechny chutě propojily a placky se pak lépe smažili. Ze směsi vytvarujte kuličku, kterou stisknete a boky placek srovnejte, aby nebyly "roztřepené". Opékejte na trošce oleje z obou stran nebo pečte v troubě při 190°C asi 20 minut.

Ostatní recepty na přípravu plněných placek

Budete potřebovat:

 

  • tortilla placky
  • avokádovou majonézu bez kapky oleje
  • červené zelí
  • avokádo
  • rajčata
Tortilly s dýňovými plackami

Domácí tortilla placky

Na 4 placky potřebujete:

 

  • 250 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
  • 170 ml horké vody
  • 3 polévkové lžíce olivového nebo řepkového oleje
  • 1 čajovou lžičku soli

Všechny ingredience spolu zpracujte na hladké těsto. Pokud se vám těsto bude lepit na prsty, klidně přisypte trochu mouky. Každá mouka je jiná, jinak absorbuje tekutiny, tak se netřeba bát. Těsto nechte asi 10 minut odpočinout. Pak si ho rozdělte na čtyři části a vytvarujte kuličky, které rozválíme na tenké placky. Vyválené placky opečte z každé strany na rozpálené suché pánvi. Placky otáčejte po chvíli, kdy se na povrchu začnou vytvářet vzdušné bublinky.

 

Tip: Aby placky zůstaly vláčné, hned po dopečení je ukládejte mezi dva větší talíře, kde se vytvoří přirozená vlhkost a placky pěkně změknou.

Veganská avokádová majonéza

Na přibližně 200 ml avokádové majonézy potřebujete:

 

  • 2 středně velké avokáda
  • 1 čajovou lžičku jablečného octu
  • 120 ml sójového nebo ovesného mléka
  • 1 PL plnotučné klasické hořčice
  • 1 PL šťávy z citronu
  • špetku soli

 

Všechny suroviny dejte do vysoké nádoby a vymixujte tyčovým mixérem. Pokud preferujete řidší majonézu, přilijte trošku mléka.

Veganská majonéza z avokáda

Servírování placek

Rozmačkejte si avokádo a následně do něj přimíchejte kousky rajčat, šťávu z citronu a sůl podle chuti. Takto připravenou směsí natřete placky ze spodní strany. Pokračujte v přidání salátu, pak dýňovými plackami, na jemno nakrájeným a nasoleným červeným zelím a nakonec majonézou. Placku stočte a vychutnejte si zdravé a výživné jídlo.

 

Pokud jsme vás inspirovali těmito recepty a rozhodnete se je připravit, můžete se o vaše výtvory s námi podělit. Stačí, když nám pošlete na našem Facebooku nebo Instagram do správy jejich fotografie.

 

Dobrou chuť!