
Svěží crumble s malinami a nektarinkou
Crumble je tradiční anglický dezert. Je to v podstatě takový český drobenkový koláč bez základního těsta. Recept je velmi univerzální a můžete ho přizpůsobit vlastním chutím, protože druh ovoce a složení drobenky si vybíráte sami. Jelikož nám léto klepe na dveře, můžete využít sezonní ovoce, jako jsou maliny, broskve, meruňky nebo jahody. Do drobenky zase můžete dát různé druhy mouky a obohatit ji třeba o žitné nebo ovesné vločky.
Tento ovocný zázrak je nejen velmi chutný, ale navíc jednoduchý a rychlý na přípravu. Je ideální jak ještě teplý do sychravého počasí, tak vychladlý k letní snídani. Pokud dorazí nečekaná návštěva, zvládnete ji během chvilky ohromit tímto snadným, ale báječným dezertem.
Tento ovocný zázrak je nejen velmi chutný, ale navíc jednoduchý a rychlý na přípravu. Je ideální jak ještě teplý do sychravého počasí, tak vychladlý k letní snídani. Pokud dorazí nečekaná návštěva, zvládnete ji během chvilky ohromit tímto snadným, ale báječným dezertem.
Co budeme potřebovat:
(dvě porce)
Na ovocný základ
Pokud je drobenka moc tekutá, klidně ještě přidejte mouku nebo vločky. Musí vzniknout sypká hmota.
Na ovocný základ
- 125 g umytých čerstvých malin nakrájených na poloviny
- 1 na kostky nakrájená nektarinka
- 20 g třtinového cukru
- 1 KL bourbon vanilkové pasty
- 3 ČL vody
- 2 ČL kukuřičného škrobu
- 60 g špaldové hladké mouky (případně pšeničné nebo jakékoliv jiné mouky)
- 45 g pohankových vloček (případně špaldových, rýžových atd.)
- 40 g vanilinového cukru
- 1 balíček (16g) třtinového cukru s vanilkovým luskem
- 50 g rozpuštěného másla
Pokud je drobenka moc tekutá, klidně ještě přidejte mouku nebo vločky. Musí vzniknout sypká hmota.
- tuhé máslo na vymazání zapékacích misek

Postup:
Do větší mísy dáme maliny a nakrájenou nektarinku. Přidáme cukr, vanilkovou pastu smíchanou s vodou, škrob a vše dobře promícháme. Ovocnou směs pak přesypeme do zapékací mísy (misek), kterou předtím vytřeme tuhým máslem.
Mezitím si dáme předehřát troubu na asi 180 °C.
Mezitím si dáme předehřát troubu na asi 180 °C.


Do další misky dáme všechny ingredience na drobenku. Promícháme prsty a vzniklou směs poklademe na vrch ovoce. Crumble pečeme při teplotě 180 °C cca 25 minut. Délka pečení závisí na typu trouby, každopádně drobenka by měla mít zlatavou barvu.


Podáváme jen tak, anebo s měkkým tvarohem, smetanou, zmrzlinou či mascarpone.
