Den zamilovaných známý též jako svatý Valentýn pomalu klepe na dveře a vám už došly nápady na dárek pro milovanou osobu? Nechte věcné dary na příští rok. Letos ukažte svoje schopnosti v kuchyni a vaše drahá polovička bude unešená. Nepatříte mezi nejšikovnější? Nevadí! Ukážeme vám rychlý a jednoduchý recept na lívance, které si můžete připravit kdykoli – i mimo tento romantický svátek.
Lívance jsou ideální pokrm ke snídani nebo jako brunch, ale také večerní relax při svíčkách bude mít s touto sladkou dobrotou své kouzlo.
Co budeme potřebovat:
250 ml mléka
50 ml sycené minerálky
1 vejce
7 PL prosáté mouky
3 PL kokosového cukru
¼ ČL kypřicího prášku
olej (na pánev a pár kapek do těsta)
ovoce na ozdobení
vykrajovátka ve tvaru srdce
Postup:
Všechny ingredience kromě ovoce smícháme a vznikne nám tekuté těsto (trochu hustší než na palačinky).
Na pánev si nalijeme trochu oleje a necháme ho rozehřát. Poté na pánev položíme vykrajovátka ve tvaru srdce a naplníme je připraveným těstem.
Když okraje srdíček zhnědnou, vykrajovátko odstraníme. V případě, že se nám těsto přilepí k formičce, kleštěmi si ji v horní části přichytíme a nožíkem jemně odstraníme těsto od okrajů. Následně srdíčko opečeme ještě z druhé strany. (Pokud by se vám to zdálo moc složité, klidně udělejte klasické kulaté lívance.)
Když jsou lívance hotové, přichází na řadu neméně důležitý krok – servírování. Máme-li čas a chceme-li si dát opravdu záležet, můžeme ovoce i lívance libovolně napíchat na špejle a udělat tak valentýnské špízy, případně je zajímavě poskládat na talíř. K lívancům a ovoci se může ještě skvěle hodit ořechové máslo nebo chutná kakaová pomazánka. Záleží jen na naší chuti.
Jestliže chcete nejen servírování, ale také chutě povýšit na novou úroveň, připravte si pár slaných preclíků. Rozpusťte ve vodní lázni hořkou čokoládu a namočte do ní vždy kousek preclíku. A teď už konečně přichází ten moment, kdy si můžete všechny tyto dobroty se svou láskou vychutnávat...