
Přeskočit úsek


Recepty, které rozhodně musíte při grilování vyzkoušet
Co vás jako první napadne, když se řekne slovo grilovačka? Většinu zřejmě napadne příjemná aktivita během teplých slunečných dní s rodinou nebo přáteli, jejímž výsledkem je zejména fantastické jídlo. V minulém článku jsme vám dali tipy, bez jakých pěti věcí se neobejde žádná správná grilovačka. Kromě přiblížení toho, jak si vybrat správný gril, jste se mohli dozvědět i to, že zejména během jarních dní je vhodné zajistit si i topné těleso. S našimi tipy se z každého grilování stane nezapomenutelná událost.
Nyní ale přichází na řadu ještě lepší (nebo ta nejlepší?) část grilování. Výběr receptů a příprava pokrmů! Následující recepty vám přinášíme ve spolupráci se Šuhajíci pri panvici.
Nyní ale přichází na řadu ještě lepší (nebo ta nejlepší?) část grilování. Výběr receptů a příprava pokrmů! Následující recepty vám přinášíme ve spolupráci se Šuhajíci pri panvici.

Marinovaná kuřecí stehna, grilovaná hlíva a cuketový salát
Kuřecí stehna patří mezi klasiku, kterou má každý rád. Dají se připravit na stovky způsobů. My jsme si pro vás připravili o něco méně tradiční, ale o to chutnější recept. Základ tvoří kuřecí stehna, ke kterým se jako příloha podává grilovaná hlíva a cuketový salát. K tomu pohár vínka a chod jako z profesionální restaurace je zaručen.
Pro přípravu kuřecích stehen potřebujete:
- 400 g vykostěná kuřecí stehna
- 20 g směs koření na grilování
- 80 ml olivový olej
- 30 g med
- 1 pl dijonská hořčice
- 1 kl sladká mletá paprika
- Šťáva z ½ citronu
- Čerstvé chili
- Česnek
Grilovaná hlíva:
- 300 g hlíva ústřičná
- Sůl
- Černý mletý pepř
- Olivový olej
Cuketový salát:
- 1 ks cuketa
- 1 ks okurka
- 20 g zázvor
- Šťáva z ½ citronu
- 1 pl med
- Sůl
- Černý mletý pepř
Postup:
Kuřecí stehna v případě potřeby dočistěte a odřízněte zůstatky kůstek. Z olivového oleje a kořeninové směsi připravte marinádu, kterou stehna potřete. Nechte je takto marinovat 24 hodin.
Z medu, oleje, dijonské hořčice, citrónové šťávy, česneku a chilli si připravte dip, kterým po ugrilování stehna potřete.
Hlívu nakrájejte na větší kusy. Grilujte ji na sucho. Olejem ji pokapejte až po tepelné úpravě. Na závěr osolte a opepřete.
Cuketu a okurky si nakrájejte na dlouhé a tenké pásky. Přidejte k tomu med, zázvor, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Zamíchejte a nechte chutě chvilku projít.
Z medu, oleje, dijonské hořčice, citrónové šťávy, česneku a chilli si připravte dip, kterým po ugrilování stehna potřete.
Hlívu nakrájejte na větší kusy. Grilujte ji na sucho. Olejem ji pokapejte až po tepelné úpravě. Na závěr osolte a opepřete.
Cuketu a okurky si nakrájejte na dlouhé a tenké pásky. Přidejte k tomu med, zázvor, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Zamíchejte a nechte chutě chvilku projít.

Pomalu grilované kachní prsa, zauzená bramborová kaše, cibulová marmeláda a foie gras pěna
Chcete se blýsknout před návštěvou či rodinou a připravit něco mimořádného? Tento recept je na to jako stvořený. Ačkoliv jeho název zní jako z pravé michelinské restaurace, věřte nám, že to hravě zvládnete připravit i doma.
Potřebujete:
- 4 ks kachní prsa
- 500 ml červené víno
- Pomerančová šťáva (z 3 ks pomerančů)
- Čerstvý tymián
- 600 g brambory
- 100 g smetana
- 100 g mléko
- 100 g máslo
- Muškátový ořech
- 600 g červená cibule
- 50 g hnědý cukr
- 50 g rozinky
- 200 ml smetana na vaření
- 100 g kachní játra
- Karpatské brandy
- 2 ks plátková želatina
Postup:
Kachní prsa si pořádně očistěte a nařežte jim kůži. Na noc je naložte do červeného vína, šťávy z pomerančů a čerstvého tymiánu. Pomerančovou slupku si po vyždímání pomeranče můžete odložit na později, poslouží nám jako ozdoba na závěr vaření.
Těsně před vložením na gril kachní prsa osolte. Gril před použitím pořádně rozehřejte, ideálně na 70 ° C. Vložte tam kachní prsa a grilujte při nízké teplotě zhruba 1 hodinu podle velikosti prsou. Když je hotové vyberete, položte ještě na každý kus plátek másla a zakryjte alobalem. Nechte maso chvíli odpočívat. Tím dosáhnete, že šťáva z prsou nevyteče, ale zůstane pěkně tam, kde má být.
Těsně před vložením na gril kachní prsa osolte. Gril před použitím pořádně rozehřejte, ideálně na 70 ° C. Vložte tam kachní prsa a grilujte při nízké teplotě zhruba 1 hodinu podle velikosti prsou. Když je hotové vyberete, položte ještě na každý kus plátek másla a zakryjte alobalem. Nechte maso chvíli odpočívat. Tím dosáhnete, že šťáva z prsou nevyteče, ale zůstane pěkně tam, kde má být.

Následně očistěte a osolte brambory a uvařte je úplně do měkka. Pak je na sucho co nejlépe rozšlehejte. V žádném případě ale nepoužívejte tyčový mixér, protože byste z brambor měli lepidlo. Kaši je třeba šlehat metličkou.
Důležitá věc pro co nejlepší kaši je, abyste si dali vařit smetanu, mléko a máslo, a pak vše postupně zašlehali do brambor. Dochuťte je solí a muškátovým oříškem. Hotovou kaši dejte do rendlíku a vložte ji na gril, kde ji necháte zaudit.
Mezitím si očistěte červenou cibuli a nakrájejte ji na proužky. V hrnci si z hnědého cukru udělejte karamel, přidejte tam nakrájenou cibuli a nechte ji zkaramelizovat. Přidejte rozinky, zalijte červeným vínem, pomerančovou šťávou a osolte. Duste na mírném ohni přibližně 1 hodinu, případně podlévejte vínem.
Na závěr si v rendlíku dejte vařit smetanu, do které přidáte očištěné kachní játra. Rozmixujte, dochuťte brandy a solí. Vše povařte. Želatinu si nechte nabobtnat ve studené vodě a pak ji rozpusťte ve smetaně. Smetanu nalijte do šlehačkové láhve a naplňte ji 2 bombičkami. Při servírování můžete kromě pomerančové kůry použít i bramborové chipsy a čerstvé bylinky.
Důležitá věc pro co nejlepší kaši je, abyste si dali vařit smetanu, mléko a máslo, a pak vše postupně zašlehali do brambor. Dochuťte je solí a muškátovým oříškem. Hotovou kaši dejte do rendlíku a vložte ji na gril, kde ji necháte zaudit.
Mezitím si očistěte červenou cibuli a nakrájejte ji na proužky. V hrnci si z hnědého cukru udělejte karamel, přidejte tam nakrájenou cibuli a nechte ji zkaramelizovat. Přidejte rozinky, zalijte červeným vínem, pomerančovou šťávou a osolte. Duste na mírném ohni přibližně 1 hodinu, případně podlévejte vínem.
Na závěr si v rendlíku dejte vařit smetanu, do které přidáte očištěné kachní játra. Rozmixujte, dochuťte brandy a solí. Vše povařte. Želatinu si nechte nabobtnat ve studené vodě a pak ji rozpusťte ve smetaně. Smetanu nalijte do šlehačkové láhve a naplňte ji 2 bombičkami. Při servírování můžete kromě pomerančové kůry použít i bramborové chipsy a čerstvé bylinky.