recept na barevný salát s medově-makovou zálivkou

Salát s quinoou a medovo-makovou zálivkou

Léto je v plném proudu a naše tělo si v horkých dnech žádá i něco lehčí a svěžejší. Dnes jsem zvolila salát, který se hodí stejně k obědu, jako k večeři. Je jemně kyselý a trošku pikantní, a co je nejdůležitější, je velmi zdravý. Obsahuje totiž 6 tzv. superpotravin (špenát, maliny, borůvky, avokádo, madle a quinou), které mají mimořádně pozitivní vliv na naše zdraví.

Pojďme se tedy podívat, jak si tento „supersalát“ připravit.

Co budeme potřebovat:

(asi na 4 porce)
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 5 lžic řepkového oleje
  • 1 kávovou lžičku citronové kůry
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžičky máku (nemletého)
  • 200 g vařené quinoy
  • 100 g krájených mandlí
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 100 g rukoly
  • 150 g čerstvých borůvek
  • 150 g čerstvých malin
  • 2 avokáda (měkká)
  • 200 g sýru feta
suroviny na přípravu zdravého quinoa salátu

Postup:

Špenát a rukolu omyjeme, odstraníme tvrdé stopky a vložíme do misky na salát. Obě avokáda oloupeme a nakrájíme na kostky, sýr feta nahrubo rozdrobíme. Do mísy se špenátem a rukolou přidáme maliny, borůvky, nasekané madle, uvařenou a vychladlou quinou a připravené avokádo i sýr.
letní quinoa salát ze superpotravin
svěží quinoa salát s medovo-makovou zálivkou
V samostatné misce si připravíme zálivku. Smícháme olivový a řepkový olej, citronovou kůru a citrónovou šťávu, med, hořčici a mák. Salát zálivkou polijeme až těsně před podáváním. Dobře promícháme a můžeme se pustit do jídla.

Dobrou chuť!
recept na quinoa salát s medovo-makovou zálivkou

Vybrali jsme pro vás:

Přeskočit úsek