Salát s quinoou a medovo-makovou zálivkou
Léto je v plném proudu a naše tělo si v horkých dnech žádá i něco lehčí a svěžejší. Dnes jsem zvolila salát, který se hodí stejně k obědu, jako k večeři. Je jemně kyselý a trošku pikantní, a co je nejdůležitější, je velmi zdravý. Obsahuje totiž 6 tzv. superpotravin (špenát, maliny, borůvky, avokádo, madle a quinou), které mají mimořádně pozitivní vliv na naše zdraví.
Pojďme se tedy podívat, jak si tento „supersalát“ připravit.
Co budeme potřebovat:
(asi na 4 porce)
- 5 polévkových lžic olivového oleje
- 5 lžic řepkového oleje
- 1 kávovou lžičku citronové kůry
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžičky máku (nemletého)
- 200 g vařené quinoy
- 100 g krájených mandlí
- 500 g čerstvého špenátu
- 100 g rukoly
- 150 g čerstvých borůvek
- 150 g čerstvých malin
- 2 avokáda (měkká)
- 200 g sýru feta
Postup:
Špenát a rukolu omyjeme, odstraníme tvrdé stopky a vložíme do misky na salát. Obě avokáda oloupeme a nakrájíme na kostky, sýr feta nahrubo rozdrobíme. Do mísy se špenátem a rukolou přidáme maliny, borůvky, nasekané madle, uvařenou a vychladlou quinou a připravené avokádo i sýr.
V samostatné misce si připravíme zálivku. Smícháme olivový a řepkový olej, citronovou kůru a citrónovou šťávu, med, hořčici a mák. Salát zálivkou polijeme až těsně před podáváním. Dobře promícháme a můžeme se pustit do jídla.
Dobrou chuť!