
Slaný sendvičový dort
Zvláště v létě nemusíme v jídelníčku upřednostňovat pečené vepřové maso nebo řízek s hranolky. V tomto období preferujeme více lehčí jídla s čerstvou zeleninou nebo ovocem. Sendvičový dort je proto skvělou volbou! V závislosti na vaší chuti si ho můžete připravit se zeleninou a šunkou, salámem nebo dokonce lososem.
Co budeme potřebovat:
- asi 20 plátků toastového chleba (já jsem použila celozrnný)
- 150 - 200 g šunky
- 150 g strouhaného sýru
- 200 g smetanového sýru s bylinkami
- zeleninu (okurky, rajčata, ředkvičky ...)
- 2 vařená vejce
- pažitku, petrželku nebo bazalku
- hořčici
- 200 g smetanového sýru
- formu na dort

Postup:
Nejprve si připravíme zeleninu. Důkladně ji omyjeme a nakrájíme na plátky nebo malé kostky. Šunku lze použít v celých plátcích. Pokud máte suchou salám nebo klobásu, doporučuju je nakrájet na malé kostičky. Z toastového chleba odkrojíme kůrku (tip: nevyhazujte ji, usušte a časem můžete použít do polévky), a pak už můžeme začít s přípravou dortu.


Toasty nařízneme podle potřeby a naskládáme do středně velké formy na dort. Polovinu smetanového sýra s bylinkami rozetřeme na toasty. Pak uděláme vrstvu pomocí plátků okurek, rajčat nebo ředkviček, přidáme plátky šunky, strouhaný sýr a trochu hořčice. Následuje další vrstva toastu, kterou opět natřeme bylinkovým sýrem, přidáme zeleninu, vajíčka a strouhaný sýr. Proces opakujeme až do úplného naplnění formy, poslední bude vrstva z toastů.


Zakryjeme folií a vložíme do chladničky asi na 2 hodiny. Mezitím si nakrájíme pažitku do požadované délky a vymícháme smetanový sýr do krémové konzistence. Dort vyjmeme z formy a po obvodu a vrchu rozetřeme smetanový sýr. Ozdobíme pažitkou a zeleninou, a chutný dort je připraven!


Chutná opravdu skvěle a navíc vypadá výborně! Skvělý nápad na oslavy nebo zahradní párty či pikniky.
