
Jak připravit slavnostní velikonoční menu
Velikonoce jsou svátky plné tradic, rodinné pohody a chutného jídla. Chcete ohromit svoji rodinu něčím originálním a nečekaným? Připravte jim slavnostní menu, po kterém se budou olizovat až za ušima a nebudou chtít odejít od stolu. Tak zástěru na sebe a jdeme na to!

Velikonočné barevná mrkvová polévka
Ingriedience:
- 1 cibule
- 1 kg mrkve
- 100 g červené čočky
- muškátový oříšek
- 1 l plnotučného mléka
- 50 g másla
- sýr Vršatec (nebo podobný extra tvrdý zrající sýr)
- zakysaná smetana
- čerstvá pažitka
- olej
- sůl
Postup:
Cibulku a mrkev si nakrájíme na kostky, zlehka osmažíme na oleji a zalijeme mlékem. Přidáme červenou čočku, osolíme a vaříme doměkka. Polévku rozmixujeme s máslem, dochutíme solí a muškátovým oříškem. Sýr nastrouháme v souvislé vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a počeme dozlatova. Necháme vychladnout a nalámeme na malé kousky. Polévku ozdobíme zakysanou smetanou, sýrovými chipsy, olejem (nejlépe s medvědím česnekem) a čerstvou pažitkou.

Pečené jehně s bylinkovými knedlíčky
Pečené jehně
Ingredience:
- půlka jehněte
- 300 g cibule
- 300 g mrkve
- 300 g celeru
- 3 ks bobkového listu
- 20 g čerstvého rozmarýnu
- 125 g farmářského másla
- sůl
Postup:
Půlku jehněte rozčtvrtíme, vložíme do pekáče a nasolíme. Přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, celer, rozmarýn, bobkový list a máslo. Podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a pečeme na 200 °C zhruba 3 hodiny. Během pečení maso alespoň jednou otočíme a můžeme ho podlít trochou vody.
Křehké bylinkové knedlíčky
Ingredience:
- 400 g toastového chleba
- 2 ks vajec z volného chovu
- 25 g čerstvé petrželové natě
- 500 ml polotučného mléka
- 50 g farmářského másla
- muškátový oříšek
- sůl
Postup:
Toastový chléb nakrájíme na kostky a necháme vyschnout. Vysušené pečivo pokapeme mlékem, rozpuštěným máslem a vmícháme do něj sníh z vyšlehaných bílků. Potom přidáme žloutky, nakrájenou petrželovou nať, zamícháme a na závěr dochutíme solí a muškátovým oříškem. Tvarujeme knedlíčky, které vaříme v páře asi 8 minut podle velikosti.
Krémové celerové pyré
Ingredience:
- 300 g cibule
- 1 200 g celeru
- 20 g česneku
- 1 l plnotučného mléka
- 100 g másla
- sůl
- muškátový oříšek
Postup:
Cibuli a celer si nakrájíme na kostky, které zlehka osmažíme na oleji. Přidáme oloupaný česnek, zalijeme mlékem a vaříme doměkka. Směs umixujeme spolu s máslem a nakonec dochutíme solí a muškátovým oříškem.
Lahodná česneková omáčka
Ingredience:
- 100 g česneku
- 500 ml smetany na šlehání
- sůl
Postup:
Česnek očloupeme, vložíme do vody a uvaříme doměkka. Na mírném plameni zredukujeme smetanu, vložíme do ni uvařený česnek, rozmixujeme a osolíme.
Křupavá šalotka sous-vide
Ingredience:
- 400 g šalotky
- 10 g čerstvého rozmarýnu
- 25 g farmářského másla
- sůl
Postup:
Šalotku očistíme, rozpůlíme, osolíme a vložíme do sáčku na sous-vide. Přidáme k ní máslo a rozmarýn. Sáček vakuově uzavřeme a vložíme ho do vody ohřáté na 80 °C na 1 hodinu. Před servírováním šalotku opečeme na másle.
Celé menu servírujeme spolu s čerstvým baby špenátem. Dobrou chuť!