jak připravit slavnostní velikonoční menu

Jak připravit slavnostní velikonoční menu

Velikonoce jsou svátky plné tradic, rodinné pohody a chutného jídla. Chcete ohromit svoji rodinu něčím originálním a nečekaným? Připravte jim slavnostní menu, po kterém se budou olizovat až za ušima a nebudou chtít odejít od stolu. Tak zástěru na sebe a jdeme na to!
velikonoční recepty, barevná mrkvová polévka

Velikonočné barevná mrkvová polévka

Ingriedience:

  • 1 cibule
  • 1 kg mrkve
  • 100 g červené čočky
  • muškátový oříšek
  • 1 l plnotučného mléka
  • 50 g másla
  • sýr Vršatec (nebo podobný extra tvrdý zrající sýr)
  • zakysaná smetana
  • čerstvá pažitka
  • olej
  • sůl

Postup:

Cibulku a mrkev si nakrájíme na kostky, zlehka osmažíme na oleji a zalijeme mlékem. Přidáme červenou čočku, osolíme a vaříme doměkka. Polévku rozmixujeme s máslem, dochutíme solí a muškátovým oříškem. Sýr nastrouháme v souvislé vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a počeme dozlatova. Necháme vychladnout a nalámeme na malé kousky. Polévku ozdobíme zakysanou smetanou, sýrovými chipsy, olejem (nejlépe s medvědím česnekem) a čerstvou pažitkou.
suvidované mléčné jehně s bylinkovými knedlíčky, velikonoční recepty

Pečené jehně s bylinkovými knedlíčky

Pečené jehně

Ingredience:

  • půlka jehněte
  • 300 g cibule
  • 300 g mrkve
  • 300 g celeru
  • 3 ks bobkového listu
  • 20 g čerstvého rozmarýnu
  • 125 g farmářského másla
  • sůl

Postup:

Půlku jehněte rozčtvrtíme, vložíme do pekáče a nasolíme. Přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, celer, rozmarýn, bobkový list a máslo. Podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a pečeme na 200 °C zhruba 3 hodiny. Během pečení maso alespoň jednou otočíme a můžeme ho podlít trochou vody.

Křehké bylinkové knedlíčky

Ingredience:

  • 400 g toastového chleba
  • 2 ks vajec z volného chovu
  • 25 g čerstvé petrželové natě
  • 500 ml polotučného mléka
  • 50 g farmářského másla
  • muškátový oříšek
  • sůl

Postup:

Toastový chléb nakrájíme na kostky a necháme vyschnout. Vysušené pečivo pokapeme mlékem, rozpuštěným máslem a vmícháme do něj sníh z vyšlehaných bílků. Potom přidáme žloutky, nakrájenou petrželovou nať, zamícháme a na závěr dochutíme solí a muškátovým oříškem. Tvarujeme knedlíčky, které vaříme v páře asi 8 minut podle velikosti.

Krémové celerové pyré

Ingredience:

  • 300 g cibule
  • 1 200 g celeru
  • 20 g česneku
  • 1 l plnotučného mléka
  • 100 g másla
  • sůl
  • muškátový oříšek

Postup:

Cibuli a celer si nakrájíme na kostky, které zlehka osmažíme na oleji. Přidáme oloupaný česnek, zalijeme mlékem a vaříme doměkka. Směs umixujeme spolu s máslem a nakonec dochutíme solí a muškátovým oříškem.

Lahodná česneková omáčka

Ingredience:

  • 100 g česneku
  • 500 ml smetany na šlehání
  • sůl

Postup:

Česnek očloupeme, vložíme do vody a uvaříme doměkka. Na mírném plameni zredukujeme smetanu, vložíme do ni uvařený česnek, rozmixujeme a osolíme.

Křupavá šalotka sous-vide

Ingredience:

  • 400 g šalotky
  • 10 g čerstvého rozmarýnu
  • 25 g farmářského másla
  • sůl

Postup:

Šalotku očistíme, rozpůlíme, osolíme a vložíme do sáčku na sous-vide. Přidáme k ní máslo a rozmarýn. Sáček vakuově uzavřeme a vložíme ho do vody ohřáté na 80 °C na 1 hodinu. Před servírováním šalotku opečeme na másle.
Celé menu servírujeme spolu s čerstvým baby špenátem. Dobrou chuť!

Vybrali jsme pro vás:

Přeskočit úsek