Podzim je tu s námi už naplno a v celé své kráse nám dává najevo, že je čas na chutné podzimní recepty. Během těchto měsíců jsou velmi oblíbená jídla z dýní nejrůznějších odrůd. Dokážete z nich vytvořit nejen slané, ale i sladké pokrmy. „Pumpkin pie“, neboli hezky česky dýňový koláč, je tradičním americkým dezertem, který v období Haloweenu, Díkůvzdání nebo Vánoc nesmí chybět na žádném stole. Připravuje se s různým kořením a roztodivních variacích už od počátku věků. Nachystali jsme si pro vás vlastní variantu. Věříme, že krásně rozvoní i vaši kuchyni. Tak pojďme na to!
Co budeme potřebovat:
(na průměr formy 24 cm)
Na těsto
250 g hladké mouky
125 g másla
20 g třtinového cukru
1 vejce
citronovou kůru z 1 citronu
studené vody (podle potřeby)
Na krém
450 g dýně hokkaido (už v očištěném stavu)
180 ml smetany na šlehání
2 vejce
1 ČL mletého muškátového oříšku
40 g skořicového cukru
20 g třtinového cukru
špetku soli
Postup:
Ze všech ingrediencí vymícháme těsto. Vodu přiléváme podle potřeby tak (pouze, je-li to nutné), aby těsto nebylo sypké a pěkně se propojilo. Zabalíme ho do potravinové fólie a dáme do chladničky.
Dýni umyjeme, osušíme, oloupeme a rozkrájíme na kostky. Plech vyložíme pečicím papírem, na něj dáme kostky dýně a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 20 minut.
Upečenou dýni necháme vychladnout a pak ji rozmixujeme. Následně přidáme do hmoty smetanu s rozšlehanými vejci a další ingredience na krém.
Těsto vyndáme z chladničky. Formu na koláč vymažeme máslem a těsto vtlačíme na dno a do krajů formy.
Krém vylijeme na připravené těsto a koláč pečeme 40–45 minut při teplotě 180 °C. Necháme vychladnout a můžeme podávat.