
3 rychlé jarní recepty
Během jara a období půstu, jež předchází Velikonocům, lidé upřednostňují lehčí varianty pokrmů, které potěší naše tělo a zdraví. Připravili jsme pro vás tři jednoduché recepty, které se dají nachystat jak ke snídani, tak k obědu či večeři. Záleží jen na vaší chuti. V receptech figuruje primárně ovoce a zelenina, které lze podle potřeby obměnit. Věřte, že tyto recepty zvládnou i méně zdatní kuchaři a můžete s nimi mile překvapit své blízké. Inspirujte se!

Zelené smoothie
(1 větší / 2 menší porce)
Co budeme potřebovat?
- 1 kiwi
- hrst manga
- 1 malý banán nebo ½ většího banánu
- 2,5 dc kokosového mléka
- 3 PL jáhlových vloček
- lyofilizované maliny
- mátu

Postup:
- Ovoce oloupeme, nakrájíme a rozmixujeme.
- Přidáme kokosové mléko a vločky, opět rozmixujeme.
- Přelijeme smoothie do sklenice, posypeme lyofilizovanými malinami a dozdobíme mátou.

Hrášková polévka s baby špenátem a bazalkou
(3–4 porce)
Co budeme potřebovat?
- 2 hrsti baby špenátu
- 300 g zeleného hrášku
- 3 stonky bazalky
- 1 cibuli
- 200 ml smetany na vaření (v pokojové teplotě)
- sůl
- koření
- pistácie
- olej
- vodu

Postup:
- Na oleji opečeme nadrobno nasekanou cibulku do sklovata. Přidáme baby špenát, po minutě hrášek a vše orestujeme.
- Do hrnce nalijeme čistou vodu v takovém množství, aby byl hrášek celý ponořený a nad ním byl ještě asi centimetr vody. Vaříme přibližně 15–20 minut.
- Stáhneme z plotny a obsah hrnce rozmixujeme.
- Vrátíme na plotnu a za stálého míchání přidáváme smetanu, bazalku, sůl a koření.
- Polévku stáhneme z plotny. Podáváme s nasekanými pistáciemi.

Zeleninový quiche
(forma průměr 12,5 cm, 2 porce)
Co budeme potřebovat?
NA TĚSTO
NA NÁPLŇ
- 115 g hladké mouky
- 1 menší vejce
- 50 g másla
- ½ ČL soli
- sklenici vody
NA NÁPLŇ
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g strouhaného uzeného sýra
- 2 vejce
- lisovaný česnek
- listy baby špenátu
- listy bazalky
- provensálské koření
- sůl
- eventuálně další koření

Postup:
- Těsto si připravíme smícháním mouky, soli, nakrájeného másla a vajíčka. Ručně zpracováváme a podle potřeby přidáváme polévkovou lžící vodu. Těsto nesmí být lepkavé, ale ani se drobit. V případě, že lepí, přidáme mouku. Když se drobí, přilijeme naopak vodu. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a uložíme asi na hodinu do chladničky.
- Těsto si vyndáme, rozválíme podle formy a přesuneme ho do ní. Pořádně ho přitlačíme ke stěnám formy a upravíme, aby nám nikde nepřesahovalo okraj. Následně propícháme dno vidličkou, položíme na těsto alobal a zasypeme formu nějakou luštěninou (nejlepší jsou fazole). Ta zabrání tomu, aby se dno koláče při pečení nafouklo.
- Těsto pečeme při teplotě 200° C asi 10 - 15 minut.
- Mezitím si smícháme ingredience na náplň. Vyndáme formu z trouby, odstraníme lustěninu i alobal a na těsto nalijeme náplň.
- Dáme opět péct na 200° C po dobu cca 35–45 minut. Každá trouba peče jinak, proto je nutné špejlí zkontrolovat, zda je korpus už propečený.
Vybrali jsme pro vás
Přeskočit úsek





149,‒ Kč*
129,‒ Kč
vč. DPH
plus
149,‒ Kč
vč. DPH
plus