rychlé a jednoduché jarní recepty

3 rychlé jarní recepty

Během jara a období půstu, jež předchází Velikonocům, lidé upřednostňují lehčí varianty pokrmů, které potěší naše tělo a zdraví. Připravili jsme pro vás tři jednoduché recepty, které se dají nachystat jak ke snídani, tak k obědu či večeři. Záleží jen na vaší chuti. V receptech figuruje primárně ovoce a zelenina, které lze podle potřeby obměnit. Věřte, že tyto recepty zvládnou i méně zdatní kuchaři a můžete s nimi mile překvapit své blízké. Inspirujte se!
zdravé ovocné smoothie

Zelené smoothie

(1 větší / 2 menší porce)

Co budeme potřebovat?

  • 1 kiwi
  • hrst manga
  • 1 malý banán nebo ½ většího banánu
  • 2,5 dc kokosového mléka
  • 3 PL jáhlových vloček
  • lyofilizované maliny
  • mátu
suroviny pro přípravu chutného zeleného smoothie

Postup:

  1. Ovoce oloupeme, nakrájíme a rozmixujeme.
  2. Přidáme kokosové mléko a vločky, opět rozmixujeme.
  3. Přelijeme smoothie do sklenice, posypeme lyofilizovanými malinami a dozdobíme mátou.
hrášková polévka se špenátem a bazalkou

Hrášková polévka s baby špenátem a bazalkou

(3–4 porce)

Co budeme potřebovat?

  • 2 hrsti baby špenátu
  • 300 g zeleného hrášku
  • 3 stonky bazalky
  • 1 cibuli
  • 200 ml smetany na vaření (v pokojové teplotě)
  • sůl
  • koření
  • pistácie
  • olej
  • vodu
suroviny pro přípravu jarní hráškové polévky

Postup:

  1. Na oleji opečeme nadrobno nasekanou cibulku do sklovata. Přidáme baby špenát, po minutě hrášek a vše orestujeme.
  2. Do hrnce nalijeme čistou vodu v takovém množství, aby byl hrášek celý ponořený a nad ním byl ještě asi centimetr vody. Vaříme přibližně 15–20 minut.
  3. Stáhneme z plotny a obsah hrnce rozmixujeme.
  4. Vrátíme na plotnu a za stálého míchání přidáváme smetanu, bazalku, sůl a koření.
  5. Polévku stáhneme z plotny. Podáváme s nasekanými pistáciemi.
recept na zeleninový quiche

Zeleninový quiche

(forma průměr 12,5 cm, 2 porce)

Co budeme potřebovat?

NA TĚSTO
  • 115 g hladké mouky
  • 1 menší vejce
  • 50 g másla
  • ½ ČL soli
  • sklenici vody

NA NÁPLŇ
  • 200 ml smetany na vaření
  • 100 g strouhaného uzeného sýra
  • 2 vejce
  • lisovaný česnek
  • listy baby špenátu
  • listy bazalky
  • provensálské koření
  • sůl
  • eventuálně další koření
suroviny pro lahodný zeleninový quiche

Postup:

  1. Těsto si připravíme smícháním mouky, soli, nakrájeného másla a vajíčka. Ručně zpracováváme a podle potřeby přidáváme polévkovou lžící vodu. Těsto nesmí být lepkavé, ale ani se drobit. V případě, že lepí, přidáme mouku. Když se drobí, přilijeme naopak vodu. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a uložíme asi na hodinu do chladničky.
  2. Těsto si vyndáme, rozválíme podle formy a přesuneme ho do ní. Pořádně ho přitlačíme ke stěnám formy a upravíme, aby nám nikde nepřesahovalo okraj. Následně propícháme dno vidličkou, položíme na těsto alobal a zasypeme formu nějakou luštěninou (nejlepší jsou fazole). Ta zabrání tomu, aby se dno koláče při pečení nafouklo.
  3. Těsto pečeme při teplotě 200° C asi 10 - 15 minut.
  4. Mezitím si smícháme ingredience na náplň. Vyndáme formu z trouby, odstraníme lustěninu i alobal a na těsto nalijeme náplň.
  5. Dáme opět péct na 200° C po dobu cca 35–45 minut. Každá trouba peče jinak, proto je nutné špejlí zkontrolovat, zda je korpus už propečený.

Vybrali jsme pro vás

Přeskočit úsek