Noblesní vánoční prostírání

 

 

Vánoční prostírání se štědrou večeří

 

Tichá noc, svatá noc... Už se nám to pomaličku blíží. Štědrý den je v mnoha českých rodinách podobný. Mamina od rána připravuje dobrůtky v kuchyni, otec vytahuje stromeček a děti pomáhají. Celá rodina se snaží, aby byl tento den magický. Přesně takový, jaký si zaslouží být.

 

V podvečer si všichni společně sednou za krásně vyzdobený štědrovečerní stůl. Slavnostní atmosféru přitom netvoří pouze vánoční výzdoba. To, čím se to celé začíná, je jídlo. Při sestavování štědrovečerního menu mají Češi poměrně jasno. V našich domácnostech nesmí chybět oplatky s medem a česnekem, jablíčko překrojené na polovinu, ořechy a samozřejmě hlavní štědrá večeře.

 

Preferujete kapustnici, čočku nebo bílou houbovou polévku? Všechny varianty jsou mimořádně oblíbenými. Volba druhého chodu závisí na tom, zda se v domácnosti nacházejí malé děti. V takovém případě mnoho lidí sáhne po tzv. "Rybích prstech", aby se vyhnuli nepříjemnostem s kostičkami. Klasikou jsou podkovičky z kapra, makrely nebo jiné druhy ryb a neodmyslitelnou součástí je zbožňovaný majonézový salát. Nechybí ani dezert. Ať už je to lidově řečeno štedrák nebo jiná pochutinka, jedno je jisté. Štědrá večeře je opravdu pestrá a bohatá.

 

V dnešním článku vám přinášíme recepty na štědrovečerní menu. Pozor, nečekejte žádný majonézový salát ani podkovičky z kapra. Zkuste něco nového, originálního a možná i díky našim receptům budou letošní Vánoce nezapomenutelnými. K tomu přidáváme i pár triků na vánoční prostírání, aby bylo v tento den vše výjimečné a dokonalé.

Recepty na štědrou večeři

 

Kokosová polévka z tresky

100 gramů cibule nakrájíme nadrobno a spolu s 3 stroužky česneku osmažíme v hrnci do zesklovatí. Přidáme 4 větší nakrájené brambory, opečeme a posypeme cukrem. Necháme zkaramelizovat. Přidáme přibližně 10-15 gramů nastrouhaného zázvoru a přilijeme vývar - ten musí být připraven z trupu tresky. Vaříme 15-20 minut, dokud nejsou brambory měkké. Přidáme trošku masa z tresky nakrájeného na drobné části a celé to ještě chvíli spolu povaříme. Následně polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, přilijeme 150 mililitrů kokosového mléka, dochutíme solí, pepřem, trochou červené mleté ​​papriky, kapkou citrónové šťávy a necháme ještě přejít varem. Můžeme podávat s opečeným chlebem či krutony.

Kokosová polévka z tresky na štědrou večeři

 

Chuť Středomoří alá pečený humr

Pořídíme si několik humrů podle počtu lidí, kteří s námi zasednou k štědrovečernímu stolu. Humrů vyvaříme ve vroucí osolené vodě na přibližně 2 minuty. Je ale důležité, abychom humra dali do vody hlavou vpřed. Následně humra opláchneme pod studenou tekoucí vodou a očistíme od míchy a vnitřností. Klepeta oddělíme a jemně poklepeme (například rukojetí nože) aby praskly. Následující postup je velmi jednoduchý.

 

Zapékací mísu potřeme olivovým olejem a poklademe na něj části humra, které posolíme a opepříme. Celé to doplníme nakrájenou cibulkou, prolisovaným česnekem a rajčaty. K tomu přidáme ještě plátky klasického másla, čerstvý tymián a rozmarýn. Pečeme přibližně 30 minut na 180 stupňů.

Pečený humr na štědrou večeři

 

Nejen recepty, ale i dobré vybavení kuchyně přispěje k tomu, aby jídlo vyšlo podle očekávání. V e-shope Möbelix najdete všechno, co má moderní kuchyně s důrazem na kvalitu obsahovat.

Vánoční prostírání

Prostírání vánočního stolu se drží jistých zásad. V tento den odložte zažité prostírání a připravte si takové, které umocní vánoční náladu a kouzlo tohoto okamžiku. Nezapomínejte, že při štědrovečerním stole se setkává celá rodina a tak věnujte přípravě stolu patřičnou pozornost.

 

Vánoční stůl by měl barevně ladit s výzdobou vánočního stromku. Bílý ubrus s barevným běhounem přes střed je ideální volbou. Ubrus nám kromě designového prvku slouží k tlumení zvuků nádobí. Vyžehlený ubrus by měl na každé straně stolu přesahovat přibližně 20 cm. Pokud rádi experimentujete, můžete do středu stolu umístit i úzkou kožešinu. Uprostřed stolu má dominovat vánoční svícen a následně je jen na vás, jakou výzdobu si zvolíte.

Noblesní vánoční prostírání
Vánoční prostírání v hygge stylu
Krásné vánoční prostírání

 

Podkladový jinak nazývaný "klubový talíř" je velký dekorativní talíř, na který se umisťují ostatní talíře. Na podkladový talíř ukládáme mělký talíř, na něj hluboký na polévku a do něj můžeme položit složený ubrousek. Po pravé straně, nejdále od talíře, leží příbor na předkrm (pokud je potřeba), lžíce na polévku a nejblíže k talíři nůž na hlavní jídlo. Z levé strany nejdále od talíře najdete vidličku na předkrm a vedle ní velkou vidličku na hlavní jídlo. Nad talířem je dezertní příbor složený z malé vidličky a lžičky. Nezapomeňte na stůl umístit i podnos s oplatkami, medem, očištěným česnekem a velký nůž na překrojení jablíček.

 

Zásadu má i uložení sklenic. Říká se, že na stole mohou být pro jednu osobu maximálně tři sklenice. Myslíme si, že pro vánoční prostírání vám postačí dva. Jeden na vodu a druhý na víno nebo šampaňské, podle toho, co upřednostníte. Sklenice by měly být uloženy na pravé straně nad příborem.

 

Jelikož jde o ty nejkrásnější svátky v roce, vyberte si i to nejkrásnější nádobí. Pojem "příliš mnoho" během vánočních svátků neexistuje. Svíčky, vánoční koule, ozdobné talíře - vše spolu poklademe na stůl a přeneste tak slavnostní lesk i do vaší jídelny. Vánoce jsou ideálním obdobím na to, abyste si pořídili i novou jídelní soupravu. Ta slavnostní nemusí být vůbec v tradiční bílé, ale klidně i v metalických odstínech. Efektně vypadá například zlatá, zajímavou volbou je i černá. Věříme, že i díky našemu článku bude váš Štědrý večer nezapomenutelným.

 

Ať jsou vaše Vánoce krásné, veselé a noblesní!