norimberske-perniky_uvodny-img

 


Norimberské perníky


Asi se všichni zdhodneme, že Vánoce bez perníčků, to by prostě nebylo ono. Bez oheldu na to, jestli jsou ve tvaru srdce, hvězdy, nebo stromku, se zdobením nebo bez, všechny chutnajú skvěle!


Já osobně jsem velký fanoušek Norimberských perníčků (pravý název Nurnberger Elisen Lebkuchen), které se od klasických liší tím, že obsahují velký podíl ořechů, vajec, citrusů, a naopak, velmi málo nebo vůbec žádnou mouku. Zvláštností (alespoň pro naši zemi) je to, že se pečou na oplatkách.


Co všechno budeme potřebovat na přípravu cca 30 perníčků:


✓ 2 vejce
✓ 150 g cukru
✓ 80 g mletých lískových ořechů
✓ 80 g mletých mandlí
✓ 20 g vlašských ořechů
✓ 40 g kandovaného pomeranču
✓ 40 g kandovaného citronu
✓ ½ pomeranče a ½ citronu
✓ malé oplatky
✓ celé mandle na zdobení
✓ perníkové koření nebo samostatné složky – z každého ale jen špetku: skořici, hřebíček, zázvor, koriandr, muškátový oříšek, kardamon, vanilku


Na polevu a glazuru:
✓ čokoládu
✓ moučkový cukr a vejce

 

norimberske-perniky-suroviny

 

Příprava:


Nejprve vymícháme vajíčka s cukrem dokud se cukr nerozpustí a nevytvoří se pěna. K vaječné směsi přidáme ořechy, nadrobno nakrájéné kandované ovoce, směs koření a šťávu z citronu a pomeranče. Důkladně promícháme a hotovou masu necháme zakrytou odstát v lednici přibližně 24 hodin.

 

norimberske-perniky-postup

 

Když máme těsto odpočaté, vyložíme si plech pečicím papírem a předehřejeme troubu na 200 °C. Těsto postupně rozdělujeme a ukládáme na oplatky. Je důležité, abychom po okrajích nechali malinkou rezervu, protože těsto ještě trochu k oplatce přilehne. Pokud chceme perníčky vyzdobit, poklademe na ně ještě mandle a pak už můžeme vložit na plechu do rozehřáté trouby, ve které necháme péct asi 15 minut.

 

norimberske-perniky-postup2

 

Perníčky by neměli být uvnitř zcela upečené. V závislosti na chuti je můžeme ještě namočit v čokoládě nebo v cukrovo-citronové glazuře.

 

norimberske-perniky-postup3

 

Vyzkoušejte to!