cz-blog-malinovy-sirup-dyi-image

 

 

Malinový sirup DIY

 

Malinová sezóna je tady!

 

Tyto chutné a voňavé plody bychom rádi jedli co nejčastěji. Uvažovala jsem, jak by se nejlépe daly zpracovat a skladovat – mimo klasického zavařování. Protože na jaře i v létě jsou tak populární sirupy, tak mi v hlavě vznikla myšlenka na recept malinového sirupu s nádechem kardamomu. Samozřejmě, místo malin můžete použít i jiné plody, např. rybíz, borůvky nebo ostružiny. Já jsem použila maliny ze zahrádky.

 

Co budeme potřebovat:

 

• 500 g čerstvých malin

• citrón

• trochu kardamomu (mletý nebo celý)

• 250 ml vody

• 750 g cukru

 

cz-blog-malinovy-sirup-dyi-image2

 

Příprava:

 

Cukr nasypeme do hrnce s vodou a za občasného míchání přivedeme k varu. Až se cukr rozpustí, odstavíme hrnec z plotny a necháme mírně vychladnout. Mezitím si v misce rozmačkáme maliny a následně je přidáme do hrnce s vodou.

 

Nyní přidáme špetku mletého kardamomu, nebo dva celé kousky (nejdříve je mírně rozdrtíme).

 

cz-blog-malinovy-sirup-dyi-image3

 

Šťávu necháme jeden den odstát. Další den protlačíme přes síto nebo plátěný kus látky (abychom zadrželi semena). Sirup nalijeme zpět do kastrolu a přidáme šťávu z jednoho citronu. Znovu přivedeme do varu a ještě horké nalijeme do čistých skleněných sklenic nebo lahví. Pořádně uzavřeme, okamžitě obrátíme dnem vzhůru a necháme odstát 10 minut.

 

cz-blog-malinovy-sirup-dyi-image4

 

Až sirup vychladne, je nejlepší ho podávat v poměru 1: 6 s ledovou vodou. Skvěle se hodí také k míchaným drinkem nebo dezertem.

 

Otevřenou láhev spotřebujte během tří až pěti dnů!

 

Vyzkoušejte to!

 

cz-blog-malinovy-sirup-diy-imagemap Mia Mia Mia