cz-blog-domaci-bezovy-sirup-img


Domácí bezový sirup


Předpovědi o počasí poslední dny hlásily velmi horké dny, a tak jsem se vybrala na výlet k vodě, abych se trochu zchladila. Sledovala jsem pracovité drobné živočichy a přírodu kolem, až mi do oka a udeřili nápadné květy bezu. Tak jsem dostala nápad na lahodný sirup. O hodinu později už jsem měla květiny umyté a připravené ke zpracování.


Co všechno budeme potřebovat na výrobu bezového sirupu


Přísady na asi 5 litrů:


✓ cca 30 bezových květů

✓ 2 litry studené vody

✓ 2 kg cukru

✓ 75 g kyseliny citrónové

✓ 2 citrony

✓ 2 pomeranče


 

cz-blog-domaci-bezovy-sirup-img1

 


Výroba


Celé citrony a pomeranče omyjeme v horké vodě (nejlépe s neošetřenou kůrou) a nakrájíme na plátky. Do velké nádoby (můžeme použít i kbelík) nalijeme studenou vodu, přidáme cukr a kyselinu citrónovou. Potom přidáme nakrájené plátky ovoce.


 

cz-blog-domaci-bezovy-sirup-img2

 


Dobře umyté bezové květy necháme okapat a přidáme do připraveného nálevu. Velmi dobře promícháme, aby se cukr sneusázel na dně. Skladujeme přikryté víkem po dobu tří dnů. Po uplynutí této doby nálev slijeme do lahví. Sirup je připraven k užívání a je možné ho v lahvích skladovat na tmavém místě po dobu přibližně jednoho roku.


 

cz-blog-domaci-bezovy-sirup-img3

 


Můj tip: sirup se skvěle hodí i k sycené vodě s čerstvou mátou. Opravdu výborné!


Vyzkoušejte to!